Nyheter

Fluidteknikens vara eller icke vara…

Publicerad 2019-04-08
av Websystem
Kategori:
Ledare

Under sensommaren, eller var det under den tidiga hösten som en person ringde till mig på jobbet, han var någon form av samhälls debattör. Han frågade, är det säkert att hydraulik och pneumatik kommer att bytas ut inom en snar framtid, bytas ut mot el?

Jag förklarade för personen i fråga att det är helt fel, det stämmer inte alls. Sedan förklarade jag för honom att vi har olika teknikområden för att utföra rörelser och skapa krafter, det vi kallar ”power and motion control”. Vi har hydraulik, pneumatik och elektromekanik till förfogande för ändamålet. Inom varje teknikområde av dessa tre kan vi hitta fördelar, men även nackdelar.

De elektromekaniska drivsystemen har gjort framsteg, ingen tvekan, men att de ska ersätta de Fluida systemen, nej de gör dom inte. Det vi tekniker har att förhålla oss till idag är att använda rätt teknik i rätt applikation. Ofta kommer vi att behöva bygga hybridsystem som blandar de olika teknikområdena.

Då säger personen:

- Det var väl det jag trodde, men jag fick det så förklarat så jag kände att jag måste undersöka saken vidare…

Senare under hösten, närmare bestämt på Scan Automatic mässan, hittade jag tillsammans med Jon Sandström från ITH en monter där man hade slagit upp stora rubriker:

” Fluid power replacement”! Företaget som hade satt upp den rubriken var ett litet Göteborgsföretag vid namn SKF.

Vad är det som sker, varför sprids det en massa rykten om att de fluida systemens tid är över? En av anledningarna kan kanske vara att fluid branschen är dålig på att marknadsföra sig, att vi tar förgivet att vårt teknikområde är det bästa och allenarådande. Här kommer den nya organisationen,

” Swedish Fluid Motion Association” (sammanslagningen av HPF och IFS) att ha en uppgift att fylla. Att informera samhället i övrigt om vår extensiens.

Fleming Pedersen Dambo, VD för Staccato Technologies ger i den här utgåvan av Fluid Scandinavia ett par exempel på pneumatikens förträffliga möjligheter i den digitaliserade världen.

 

Fossilfri hydraulik 2030?

Den 24 - 25 oktober genomförde SSG sitt årliga seminarie, ”SSG Hydraulikdagar” i Luleå. Temat för årets seminarie var ”Fossilfri hydraulik 2030?”. Temat slog an på regeringens vision om en fossilfri fordonsflotta 2030 och möjligheterna för industrin att ställa om till fosilfritt i produktionen. Detta för att hjälpa till att göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Här har vi en fråga som verkligen spelar an på om hydrauliken ska överleva på sikt eller inte. Mineraloljeindustrins lobbyister har gjort ett förträffligt jobb med att smutskasta alternativa hydraulvätskor till de mineraloljebaserade. Det påstås att ”alla” har problem med de så kallade miljöoljorna! Vid närmare kontroll visar det sig att de enda som inte har problem med dessa oljor är skogsbruket, och dom är de enda som har använt dessa miljöoljor över en längre tid, i över 25 år!

Forskningen har hittat eventuella ersättare till dagens mineraloljebaserade hydraulikvätskor, detta var i fokus under årets SSG Hydraulikdagar. Rickard Sjögren, arrangör från SSG sa:

- Det är viktigt att belysa nya möjligheter, att ge deltagarna idéer och inspiration, och att få stöd för att ta förändringsförslagen vidare i sina egna organisationer. Att sätta en grön omställning högre upp på agendan. Åtminstone jag tror på en hydraulisk framtid, utan att för den skull ha en mineralolja i centrum. Att exempelvis lyssna på Anders Pettersson från Luleå Tekniska Universitet är en fröjd. Han berättar hur man kan ”bygga” molekyler från ogräs och annat ”skräp”, och få oljor med enormt goda egenskaper. Varför har vi inte tittat på det tidigare? Naturligtvis har vi ett fylligt referat från seminariet med här i tidningen.

Annonser