Nyheter

Fluid Scandinavia Nr 2-2020

Publicerad 2020-05-29
av Janne Johansson
Kategori:
Innehåll tidningar

Från pneumatik till automation

Pneumatiken är idag en fundamental del av industrin automatisering och tillsammans med digitaliseringen öppnas många spännande dörrar framöver. Utvecklingen från det att vi började använda våra lungor för att trycksätta luft, och exempelvis skickade iväg små projektiler med hjälp av blåsrör, till pneumatikens användning i den moderna industrin är steget naturligtvis långt. Men pneumatiken har hela tiden funnits som en enkel och robust teknik för industrin att använda för automatisering och robotisering. Pneumatikens samspel med den snabba digitaliseringen leder till nya innovationer, exempelvis kollaborativa robotar där ett exempel är Festos robotarm, BionicCobot.

 

Svensk ingenjörskonst har återigen visat prov på nytänkande.

Företaget Freevalve i Ängelholm har utvecklat en helt unik fri ventil för bensinmotorer, ventilen gör kamaxeln onödig vilket leder till många fördelar. Tack vare att Freevaletekniken optimerar individuell reglering av motorns ventiler samt deras öppning vid varje givet varvtal och belastning får man en maximal nytta av förbränningen, vilket gör att den ändå blir bränsleeffektiv. Den fria ventilen sitter i Koenigseggs nya klimatsmarta sportbil Gemera. Motorn i den är fullt ut en flexfuelmotor och bilen kan köras på antingen etanol, el eller bensin. Det unika som Freevalve lyckades med när de utvecklade tekniken med de fria ventilerna var att de hittade ett sätt att kombinera pneumatik och hydraulik, det hade ingen tidigare försökt och det visade sig fungera alldeles utmärkt.

 

Många energitjuvar i pneumatiska system

Pneumatiken har använts under mycket lång tid, dock är det först på senare år som man börjat jobba med energieffektiviseringar av pneumatiska system. Det kan synas lite märkligt då tryckluft är väldigt energikrävande att tillverka, under komprimeringsfasen omvandlas stora delar av den energi som tillförs till värmeenergi. Bland de första sakerna att jobba med är att hitta och åtgärda läckor i tryckluftssystemet, en sak som visar sig vara lättare sagt än gjort. Björn Rinde på konsultföretaget Afry har mycket erfarenhet av att hjälpa företag med effektiviseringen, och en av de viktigaste insikterna är att man måste få med sig medarbetarna i arbetet med effektiviseringar, annars är det dömt att misslyckas.

Annonser