Nyheter

Fluid Scandinavia 2006-4

Publicerad 2006-12-01
av Jon Sandström
Kategori:
Innehåll tidningar

4-2006 - Innehåll

 

FLUID scandinavia nr 4-06

Förutom ett antal tekniska artiklar, som behandlar olika frågor inom hydraulik- och pneumatikområdet, finner du under rubriken "Produktnytt" och i annonserna information om nya produkter.
Under rubriken "Person- och företagsnytt" kan du ta del av förändringar, som skett hos företag inom FLUID scandinavias fackområde. Du kan också se vad som hänt inom standardiseringsområdet sedan förra numret kom ut

Vi vill speciellt lyfta fram följande artiklar:

Ny maskinsäkerhetsstandard
EN 954-1 ersätts av en ny global standard EN ISO 13849-1. Hasse Sjöström från IVF och medlem av den internationella standardiseringsgrupp, som är ansvarig för framtagandet av den nya standarden följer upp artikeln i förra numret. där han beskrev själva standarden med några tillämpningsexempel. Styrsystemen i våra maskiner blir allt komplexare och der gäller även för mobila utrustningar som skogsmaskiner, kranar, hjullastare m.m. Detta innebär att allt fler konstruktörer måste lära sig att tillämpa den nya standarden. Artikeln börjar på sidan 6.

Sølve Fjerdingstad från Fras Technology presenterar utrustning för kontroll och analys av föroreningar i olja
Att kontrollera föroreningsnivå och att analysera vad föroreningarna består av, ger viktig information om tillståndet hos en anläggning och om behov av eventuella åtgärder för att förebygga driftstopp. I en artikel som börjar på sidan 41 menar Sølve Fjerdingstad från Fras Technolgy att denna informationskälla inte nyttjas i den omfattning den borde och anser att en orsak kan vara svårigheter att ta representativa oljeprov. I artikeln presenterar han utrustning och metoder, som enligt honom kan avhjälpa detta problem och underlätta analysverksamhet.

Spennende tider för Norges eneste ventilproducent
I en tid med stadig utflagging av norsk industri er det hyggelig å ta turen innom Hydranor på Kongsberg: Her arbeides det hardt, men med hyggelige resultater. 2006 ligger an til å bli Hydranors beste år hittil, både når det gjelder produksjon, omsetning og ikke minst resultat. Dette reflekterer selvsagt den høye temperaturen i markedet for hydraulikkutstyr, men det er tydelig at det er flere ting som gjør at Norges eneste produsent av hydraulikkventiler er på rett kurs.

Högre status yrkesstatus - bättre säkerhet med certifierade hydraultekniker.
Systemet med personcertifiering av montörer, underhållstekniker och konstruktörer har nu varit igång sedan 2004 och antalet certifierade personer ökar i en allt snabbare takt. Journalisten Mats Ahlstedt har intervjuat personer som varit med och utarbetat systemet, sådana som blivit certifierade och representanter från företag som upphandlar hydraulutrustningar och arbetar med underhåll av sådana och redogör i sin artikel om deras erfarenheter och hur man ser på fortsättningen.

Energieffektivitet - ett genomgående tema på Rexroths konferens Mobile 2006
"Betydelsen av faktorer som miljö, energi, funktion och kostnader ökar hela tiden inom det mobila hydraulikområdet. De som behärskar dessa marknadsdrivkrafter innehar nyckeln till framgång. Vid detta års Mobile, som traditionsenligt genomförs sex månader innan Bauma, har vi därför fokuserat på innovativa lösningar inom dessa fyra områden". Så inledde Helmut Wagener, chef för Bosch Rexroth AG Hydraulics årets internationella mobilhydraulikkonferens som samlade c:a 1200 deltagare från hela världen varav ett 50-tal från Sverige. Läs om Rexroths vägar till ökad energieffektivitet i reportaget som börjar på sidan 14.

I serien Företag- och företagsledare presenterar vi Sauer-Danfoss danska säljbolag och dess chef Jørgen Kringstad, som avslutar sitt samtal med Jørgen Christensen med följande uttalande:
- Vi har således en særdeles god basis for at fortsætte den positive udvikling som vi er inde i. Vi har nu en komplet produktrække der er ’second to none’ og vi står dermed meget stærkt inden totalløsninger til mobilt udstyr. Vore udviklingsafdelinger arbejder parallelt med hard- og software, således at det er komplet og færdigt når det bliver frigivet til salg. Vore projekt- og salgsingeniører har taget den nye teknik til sig og er virkelige kompetente samarbejdspartnere for såvel OEM kunderne som slutbrugerne. Så samlet set ser det rigtigt godt ud for Sauer-Danfoss i Danmark.

Titel  Sidnummer

Ledaren - Marknadsdrivkraft nr 1 - Mer energieffektiva drivsystem - Bertil Andersson

 5

Nygammal standard om säkra maskinsystem - exempel på tillämpning av ENISO 13849-1 - Hasse Sjöström, IVF Industriforskning och Utveckling AB

 6

Virksomhed og Virksomhedsleder - Sauer-Danfoss i Danmark i stærk fremgang - Jørgen Christensen

 10

Fødevaregodkendte smøremidler forhandles nu i Danmark - Jørgen Christensen

 12

Energieffektivitet - ett huvudtema på Rexroths konferens Mobile 2006 - Bertil Andersson

 14

Person- och Företagsnytt

 21

Flowmåling av gas og luftarter - Morten B. Jensen, Endress+Hauser A/S

 24

Smörjmedel för vattenkraftverk - Peter Rohrbach, Panolin AG

 28

Spennende tider for Norges eneste ventilproducent - Anders Ilsøy

 30

Högre yrkesstatus - bättre säkerhet med certifierade hydraultekniker - Mats Ahlstedt

 32

Micael Kock, Grycksbo Paper:"Vi vill att entreprenörerna skall vara certifierade" - Mats Ahlstedt 

 34

Hydraulvätskan - ett konstruktionselement - del 4 - Bengt Hedengren  

 36

Tilstandskontroll av hydraulikk- og oljesmurt maskineri ved hjelp av "online" målinger - Sølve Fjerdingstad, Fras Technology AS

 41

Produktnytt

 45

Olsbergs - ett svenskt familjeföretag - fyller 100 år - Bertil Andersson

 47

Hydraulik för moderna gaffeltruckar - Jakob Arvidsson, Bosch Rexroth

 48

Så utarbetas internationell standard - Bertil Andersson 

 51

Ny årskurs har påbörjat KY-utbildningen i hydraulik - Bertil Andersson 

 52

Nya produkter och nya lokaler visades upp på Hydac i Sveriges Teknikdagar - Bertil Andersson 

 52

Pneumatik från SMC i unik vattenkonst - Bertil Andersson 

 53

Branschregistret

 55

Hydraulisk hokuspokus

 60

Nytt från standardiseringen inom hydraulik- och pneumatikområdet - SIS informerar

 61

Annonsörer i detta nummer

 61

På Gång

 62

Från redaktionen

 50,62

Annonser