Nyheter

Fluid Scandinavia Nr 3-2020

Publicerad 2020-09-11
av Janne Johansson
Kategori:
Innehåll tidningar

Hållbara hydraulsystem kräver systemperspektiv

Olle Gelin på Skogforsk konstaterar att för att skapa mer hållbara hydrauliska system måste man titta på hela systemet för att kunna hitta effektiva åtgärder som både höjer verkningsgraden, sänker energiåtgången och minskarslitaget. De senaste årens betoning på hållbarhet och klimatarbete tvingar, tillsammans med stigande priser på fossila bränslen, fram mer energieffektiva lösningar och han diskuterar en del kring olika lösningar. För redan befintliga system finns också en hel del att göra, där mycket handlar om renlighet och att hålla koll på oljan.

 

Oljan – en avgörande faktor för hållbar hydraulik

På Luleå tekniska universitet har man länge forskat på oljor En av forskarna är Anders Pettersson och i intervjun med honom förklarar han att ett av felen som görs redan på konstruktionsstadiet är att man först konstruerar hela hydrauliksystemet för att sedan på slutet lägga till en olja man tror kan passa. Istället anser han att man borde se oljan som ett viktigt maskinelement och börja med att välja olja för den applikation som systemet ska användas till parallellt som man gör den övergripande konceptdesignen av systemet. Han beskriver också utvecklingen av olika generationers miljöoljor fram till dagens högpresterande mättade estrar.

 

Nya lösningar för energieffektivisering

Tuffare hållbarhetskrav, automation och elektrifiering ökar kraven på energieffektivisering av hydraulsystem. Ett problem som Kim Heybroek på Volvo CE dock märker av är att i den intensiva elektrifieringstrenden så saknas ofta diskussionen om hur hydraulsystemen kan optimeras för eldrift. Genom att tänka delvis helt nytt kan man konstruera moderna hydrauliksystem som i sig själva kan bidra till energieffektivisering, utöver den man får genom elektrifiering av maskinens drivkälla. Parallellt med arbetet på Volvo doktorerade han på Linköpings universitet på just energieffektivisering av hydraulik och en kort sammanfattning av avhandlingens resultat finns också i detta nummer.

Annonser