Nyheter

Fluid Scandinavia Nr 1-2020

Publicerad 2020-03-23
av Janne Johansson
Kategori:
Innehåll tidningar

- Täta hydraulsystem
Den nystartade organisationen Swedish Fluid Motion Association, SFMA, arrangerade den 16 januari ett seminarium på temat – Täta hydraulsystem. Diskussionerna handlade om det för alla välkända problemet med läckage i hydrauliska system, och även om utvecklingen definitivt gått framåt så fanns ändå vissa undringar kring varför det inte hänt mer sedan 2009. Det året tog Intressentföreningen för Fluid Systemteknik fram en rapport som undersökte orsaker och möjliga åtgärder för att komma tillrätta med läckage.

 

- Vi minns Lennart Strandberg
Fluid Scandinavias chefredaktör Lennart Strandberg gick hastigt bort i sviterna av en hjärtinfarkt i december 2019. Några av hans kollegor minns en ödmjuk och hjälpsam person, med ett stort brinnande intresse för hydrauliken. Under alla år samlade han på sig alltmer kunskap och erfarenheter och var en efterfrågad och mycket uppskattad konsult och utbildare på Projekthydraulik i Borlänge.

 

- Intressanta utmaningar inom tribologin
På TriboDays 2019, som arrangerades av Luleå tekniska universitet, i samarbete med
Svenska Tribologigruppen och forskningsinstitutet Swerim AB, diskuterades utmaningar och möjligheter inom tribologiområdet. Professor Roland Larsson sammanfattar de diskussioner som har intresse för hydraulikbranschen, och fördjupar sig lite i vissa trender han ser från ett forskningsperspektiv när det gäller nya vätskor som kan komma att ersätta mineraloljor framöver.

Annonser