Nyheter

Fluid Scandinavia Nr 2015-1

Publicerad 2005-01-01
av Jon Sandström
Kategori:
Innehåll tidningar

1-2005 - Innehåll

 

FLUID scandinavia nr 1-2005

Förutom ett antal tekniska artiklar, som behandlar olika frågor inom hydraulik- och pneumatikområdet, finner du under rubriken "Produktnytt" och i annonserna information om nya produkter.
Under rubriken "Person- och företagsnytt" kan du ta del av förändringar, som skett hos företag inom FLUID scandinavias fackområde. Du kan också se vad som hänt inom standardiseringsområdet sedan förra numret kom ut

Vi vill speciellt lyfta fram följande artiklar:

Energieffektiva drivsystem kommer att bli en allt viktigare konkurrensfaktor.
I ledaren funderar Bertil Andersson kring vad detta kommer att innebära för utvecklare av hydrauliska drivsystem. Spännande tider ligger framför, menar han.

Vi rapporterar från Bosch Rexroth internationella presskonferens, som anordnades i slutet av januari. Allt inom driv- och styrteknik från en leverantör är en huvudstrategi.

I vår serie Företag- och företagsledare har turen denna gång kommit till Specma Hydraulik och Mats Lundgren, VD för affärsområdet hydraulik inom Latour.
I artikeln redogör Mats för den nya marknadsföringsorganisation, som han precis håller på att köra igång. Speciellt ett av dessa "Component" menar han innebär den största strategiska förändringen på den nordiska eftermarknaden för ledningskomponenter på länge. Han anser också att det finns en stor utvecklingspotential inom området ledningskomponenter och har ambitionen att Specma Hydraulik skall vara med och leda utvecklingen.

Hydraulik är en driftsäker teknik anser man på Iggesund Paperboard. En mångårig satsning på renhet ligger bakom detta. I artikeln som börjar på sid 14 redogörs för brukets erfarenheter av hydraulik och Steffen Robertsson, mannen bakom renhetssatsningen. presenteras.

På sid 22 finner du ett fylligt reportage från Bosch Rexroth internationella konferens inom området industrihydraulik, "Industrial 2004". Konferensen visar på att Bosch Rexroth lägger allt större vikt på mjukvara och på system och anläggningar.

Medarbetare på Hydac presenterar i en artikel nya intressanta givare för fast installation i stationär och mobila hydraulsystem för att övervaka tryckmediets kondition.

Bakterier och svampar har blivit ett allt större problem i hydraulik- och smörjoljesystem enl. prof. Rolf Arnt Olsen. Han redogör i en artikel som börjar på sid 32 för mekanismerna kring detta och hur man kan undvika problem.

Prof. Jan-Ove Palmberg bjuder in till konferens om Fluid Power den 1 - 3 juni, där den sista dagen ägnas åt ett besök på världens största skogsbruksmässa Elmia Wood.

I flera artiklar presenteras nya intressanta pneumatikkomponenter och ett Internetbaserat energisparprogram för pneumatik.

Titel  Sidnummer
Ledaren: Energieffektiva drivsystem - en allt viktigare konkurrensfaktor - Bertil Andersson 5

"Allt inom driv- och styrteknikområdet från en leverantör" - budskapet på Bosch Rexroths internationella presskonferens för teknisk fackpress. - Bertil Andersson

 6

Företag- och företagsledare - Specma Hydraulik - satsar via fyra nya affärsområden - Bertil Andersson

 10

Hydraulik, en driftsäker teknik anser man på Iggesund Paperboard - Bertil Andersson

 14

Steffen - Mannen bakom Iggesunds renhetssatsning - pensionär om några månader - Bertil Andersson

 17

"Gammel traver" skifter stellung -Tove Hansen 

 18

Person- och Företagsnytt

 21

Bosch Rexroth konferens Industrial 2004 visar på en ökad fokus på system och anläggningar - Bertil Andersson

 22

Nya givare för övervakning av hydraul- och smörjoljor - Dr Mannebach och Andreas Busch, Hydac Filtertechnik GmbH, översättning Mikael Feist

 26

Pneumatikventiler opbygges efter et systematisk kvalitetskoncept - Jørgen Christensen

 28

Mikroorganismer og mikrobiell vekst i hydraulikk- og smøreoljesystemer- Prof. Rolf Arnt Olsen, Institut før Kjemi, Bioteknologi og Matvitenskap vid UMB i Ås

 32

Hannovermesse 2005 - en overdådlig afspejling af den industrielle vædikæde - Jørgen Christensen

 38

Nyutvecklat energisparprogram för pneumatiksystem spar pengar och skonar miljön - Flemming Pedersen Dambo, SMC Pneumatics

 42

Ventilkombination til trykluft sparer tid og plads - Jørgen Christensen

 44

Jan-Ove Palmberg om FluMeS och årets internationella konferens om Fluid Power - Bertil Andersson

 46

Produktnytt

 51

Nytt pumpeprinsipp som ikke har problem med sugehøyden - Erling B

 55

Notiser- Hydraulik- och pneumatik på årets Hannovermässa

 57

Notiser - I år kan du besöka tekniska Mässan och Scanautomatic samtidigt - Bertil Andersson

 57

Notiser - Skandinaviens største messeforum for industrien bliver endnu større - Jørgen Christensen

 58

Notiser - Den succesrige konferensceudstillung Automatik gentages i Brøndby Hallen 5. - 7. september 2006 - Jørgen Christensen

 59

Notiser - Dags igen för Elmia Wood - Världens största skogsmässa - Bertil Andersson  

 60

Problem med statisk elektricitet i hydraulikanläggningar? 

 61

Nytt från standardiseringen inom hydraulik- och pneumatikområdet - SIS informerar 

 61

Branschregistret

 63

På Gång

 70
Från redaktionen 56,70

Annonser