Nyheter

Fluid Scandinavia Nr 2007-1

Publicerad 2007-01-01
av Jon Sandström
Kategori:
Innehåll tidningar

1-2007 - Innehåll

 

Förutom ett antal tekniska artiklar, som behandlar olika frågor inom hydraulik- och pneumatikområdet, finner du under rubriken "Produktnytt" och i annonserna information om nya produkter.

Under rubriken "Person- och företagsnytt" kan du ta del av förändringar, som skett hos företag inom FLUID scandinavias fackområde. Du kan också se vad som hänt inom standardiseringsområdet sedan förra numret kom ut

Vi vill speciellt lyfta fram följande artiklar:

  • Viktig information för all som använder ackumulatorer
    Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2005:3 föreskriver att alla ackumulatorer över en viss storlek (p(bar) * V (liter) >1000) måste genomgå återkommande besiktning och att första sådan måste ha genomförts senast den 1 januari 2007 om inte dispens erhållits. Läs om detta i artikeln som börjar på sid 18

  • Vågenergi - ny marknad för hydraulik
    Vågenergi bedöms ha en potential att om ett antal år stå för 20 - 30% av elförbrukningen.
    Danmark var tidigt igång med vindkraft och är idag världens största tillverkare av utrustning för detta. Nu tar man nästa steg och satsar på att utveckla teknik för att omvandla vågenergi till elektrisk energi. Kommer man att bli ledande också inom detta område och kommer det att bli en ny stor marknad för hydraulik? Läs om Wave Star Energy i artikeln som börjar på sid 12.
    Bosch Rexroth tror också på denna teknik och är involverad i utveckling av hydraulsystem för detta. Se reportaget från företagets internationella presskonferens som börjar på sid 42.

  • I serien Företag- och företagsledare presenterar vi Haakon Ellingsen AS
    Det er gode tider i den norske hydraulikkbransjen, men de later til å være ekstra gode hos Haakon Ellingsen AS. I alle fall merker vi straks en ekstra entusiasme i det vi treffer administrerende direktør Morten Gyllensten i bedriftens lokaler på Rud i Bærum. Det skyldes nok ikke bare at resultatene for fjoråret var gode, og at bedriftens omsetning er oppe i 90 millioner norske kroner, men også en offensiv og positiv holdning til både kunder og ansatte. Morten Gyllensten har svært lite imot å fortelle oss om ”Det lille ekstra” i bedriften, og kanskje er det flere ting som kan tjene som inspirasjon og eksempler til etterfølgelse?

  • Högre status yrkesstatus - bättre säkerhet med certifierade hydraultekniker.
    Systemet med personcertifiering av montörer, underhållstekniker och konstruktörer har nu varit igång sedan 2004 och antalet certifierade personer ökar i en allt snabbare takt. Journalisten Mats Ahlstedt har intervjuat personer som varit med och utarbetat systemet, sådana som blivit certifierade och representanter från företag som upphandlar hydraulutrustningar och arbetar med underhåll av sådana och redogör i sin artikel om deras erfarenheter och hur man ser på fortsättningen.

  • Elektrohydraulisk flödesstyrning -nästa generations lastkännande system
    I artikeln som börjar på sid 30 presenterar resultaten från ett utvecklingsprojekt inom Bosch Rexroth, där man genom att använda en kombination av tillgängliga kompo­nenter på ett nytt sätt, kan åstadkomma tydliga förbättringar i både funktion, manövrer­barhet och samtidigt uppnå en lägre energi­förbrukning för maskinens arbetshydrauliksystem. Utvecklingsprojektet är lett av Dr. Christoph Latour som har ett globalt ansvar för utvecklingen av mobilventiler inom Rexroth.

  •  

    TitelSidnummer
    Ledaren - Så kan du rekrytera nya hydraultekniker med bra grundutbildning - Bertil Andersson5
    Modern filterteknologi sänker livscykelkostnaderna - Med nya betamikron 4 tar filtertekniken ett stort kliv Framåt - Artikeln är författad av medarbetare på Hydac International6
    Bedrift og bedriftsledelse - Haakon Ellingsen AS - En bedrift med friske fraspark - Anders Ilsøy10
    Produktion af vedvarende energi er afhaengig af hydraulik - Jørgen Christensen12
    Hur fungerar Arbetsmiljöverkets föreskrift om besiktning av hydraulackumulatorer - Bertil Andersson18
    Person- och Företagsnytt21
    Trykkluft og ENØK - Egel Norderhaug, salgssjef ettersalg Nessco AS25
    Kvaliteten er i top - prisen i bund - Jørgen Mstensen28
    Elekrohydraulisk flödesstyrning - Nästa generation lastkännande system - Jan-Åke Nordell Bosch Rexroth AB30
    Hydraulvätskan - ett konstruktionselement - del 5 - Bengt Hedengren36
    Produktnytt41
    Best in Glass, Best as Company, Best in Systems, Bosch Rexroths motto - Rapport från "2nd Rexroth Global Technology Summit" - Bertil Andersson42
    Digital servoaktuator styrer bølgemaskin - Frank Andersson45
    Notiser - Dybdefiltrering af varmetransmissionsolie - Jørgen Christensen48
    Notiser - Vestjysk Hydraulik beskriver serviceprocess med DVD - Jørgen Christensen49
    Notiser - Hydraulikdagar i Linköping 30 - 31 maj 200750
    Notiser - Pappers- ocn cellulosadagar pä Colly - Bertil Andersson50
    Branschregistret51
    Täthetskontroll och läckagesökning - hot eller möjlignet - Tomas Berg, Kontrollautomatik AB56
    Nytt från standardiseringen inom hydraulik- och pneumatikområdet - SIS informerar57
    På Gång58
    Från redaktionen58

Annonser