Nyheter

Fluid Scandinavia Nr 1-2021

Publicerad 2021-03-04
av Janne Johansson
Kategori:
Innehåll tidningar

Både utmaningar och möjligheter

När digitalisering och AI införs inom allt fler områden tydliggörs både de utmaningar och möjligheter som det medför. Mattias Ljungdahl är väl insatt i digitaliseringen inom hydraulikbranschen och diskuterarvilka möjligheter och utmaningar han ser. En av de viktigaste förutsättningarna för ett väl fungerande system är insamlingen, och struktureringen, av data innan man sätter igång, något många missar. Han förklarar även att det är viktigt att förstå skillnaden mellan digitisering och digitalisering. Det senare innebär att man drar reell nytta av digitseringen och tar ett steg till i utvecklingen

 

Våga vara nyfiken – nyckeln till framgång
Elin Löfvendahl, som jobbar som projektledare för stora digitaliseringsprojekt på ABB Process Automation, konstaterar att det mycket sällan är tekniken som är problemet i de digitaliseringsprocesser som nu sker utan vi människor som är utmaningen. Det är ofta omfattande förändringsprocesser som måste till i organisationen, med nya arbetsrutiner, ny kompetens som måste till och mycket annat. Det gäller därför att våga tänka nytt, för att inte fortsätta i de gamla hjulspåren. Dessutom är det extra viktigt i den förändring som följer av digitalisering att sätta användaren i fokus på allvar, att tidigt ta in medarbetarna i processen.

 

Avgörande att lösa interoperabiliteten
För att nå fram till Industri 4.0 och de där hägrande autonoma processerna krävs att alla de olika typer av system som idag fungerar som isolerade öar kopplas ihop. För att åstadkomma det, interoperabilitet, måste man utveckla ett gemensamt ”språk” som gör att maskinerna förstår varandra, och dessutom säkerställa att varje maskin faktiskt tolkar den andra maskinen helt korrekt, varje gång. Det är en stor utmaning som professor Jerker Delsing har tagit sig an som projektledare för Arrowhead Tools, EU’s största projekt för lösningar inom automation och digitalisering för industrin. Han berättar om projektet och konstaterar glädjande nog att de absolut inte är ljusår från att faktiskt kunna nå fram till målet.
 

Annonser