torsdag, 30 november 2017 07:35

Examensarbetare ersatte hydraulik med elektromekanik i kabeldragare

Written by
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Publicerat: 17-11-30
Källa: Smålänningen
Foto: Robert Corell
Anton-Ljungby
När Anton Karlsson drog igång sitt examensarbete fick han höra samma sak väldigt ofta  "Det är omöjligt". Sex månader senare hade Anton och hans två studiekamrater gjort det omöjliga möjligt.
Nu finns det en liten möjlighet att deras nya kabeldragarmaskin kan revolutionera hela branschen.

Att dra kablar genom hav mellan länder och kontinenter är inget litet jobb. De stora kablarna som kan bli upp till 400 millimeter i diameter väger tungt – och det krävs stora mängder. Kablarna är förvarade i så kallade karuseller som fullastade kan väga upp till 9 000 ton.
För att flytta kablarna används något som heter kabeldragare, en nödvändighet inom industrin. Men dagens kabeldragare är utdaterade och uppfyller heller inte alla behov av driftsäkerhet och hållbarhet. Och utvecklingen går långsamt.
Att ta fram ett koncept för en ny, modern kabeldragare för företaget Semcon Sweden AB blev Anton Karlssons och hans studiekamraters examenarbete från Universitetet i Karlskrona där Ljungbybördiga Anton studerat till civilingenjör inom maskinteknik.
I stället för dagens kabeldragare, som använder sig av opålitliga hydrauliksystem, skulle Anton, Hampus Karlsson och Anton Hansson ta fram en kabeldragare som använder sig av direkt eldrift. Något som aldrig gjorts förr.
– Problemen med hydrauliksystemen är att det är mycket läckage och korrosion, brister i både kvalitet och funktion och det är långa leveranstider. Driftstopp i den här branschen är väldigt kostsamma, om en maskin krånglar och de stora fartyg som kör ut kablarna till havs ligger i hamnen och väntar kostar det en miljard per dag, berättar Anton Karlsson.
Men att uppdatera och utveckla den gamla tekniken som används runt om i hela världen under många år var inte lätt. Förutom de tekniska utmaningarna mötte studenttrion mycket motstånd i vad som kan ses som ren och skär ovilja.
– "De här krafterna kommer den inte klara av", "den kommer gå sönder". Det var omöjligt sa många.

Läs hela artikeln ....

Read 1451 times Senast ändrad torsdag, 07 december 2017 13:32